Alzheimeravonden in De Lange Wei en De Zes Molens

Volgende week is er achtereenvolgens een Alzheimer Café in De Lange Wei en een Alzheimer Trefpunt in De Zes Molens, ons woonzorgcentrum in Hoornaar. Respectievelijk op woensdag 24 en donderdag 25 oktober. Op beide locaties van 19.30 tot 21.30 uur en inloop vanaf 19.00 uur.

 

De toegang is gratis. In De Lange Wei (Rembrandthof 85, Hardinxveld-Giessendam) vertellen de medewerker van een huisartsenpraktijk en een casemanager Dementie over vergeetachtigheid bij dementie en vroegsignalering. Dat laatste is heel belangrijk. De directe omgeving van de dementerende man of vrouw speelt hierin een voorname rol. 'Wat is de rol van een huisarts en wat kan een zogenoemde casemanager voor u betekenen?' Die twee vragen komen ook aan bod.

 

Het Alzheimer Trefpunt in De Zes Molens (zie foto) betreft een filmavond waarin het onderwerp 'dementie en mantelzorg' centraal staat. Er wordt een Amerikaanse film uit 2001 getoond, getiteld Iris en gebaseerd op het ontroerende, waargebeurde verhaal van de levenslange liefde tussen de schrijfster Iris Murdoch en haar man John Bayley. Van hun studententijd tot en met haar gevecht tegen het trage mentale aftakelingsproces als gevolg van de Ziekte van Alzheimer.

 

Het Alzheimer Café in Hardinxveld-Giessendam en het Alzheimer Trefpunt in de gemeente Giessenlanden zijn maandelijkse bijeenkomsten voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Elke maand praten bezoekers onder leiding van een deskundige gespreksleider in alle openheid met elkaar over een leven met dementie. De bijeenkomsten starten meestal met een inleiding door een deskundige of een filmvertoning waarna de gasten ideeën, informatie en ervaringen uitwisselen. Op elke avond is er een tafel met boeken en folders.