Bibliotheek blij met klein, maar levendig nieuw onderkomen

'Haas schept een luchtje', 'De avonturen van Sam en Roos', 'Terug naar Kasteel Vrekkenstein': zijn dat niet een beetje vreemde titels voor boeken die staan uitgestald in een verzorgingshuis? Normaal gesproken wel, maar vanaf deze week niet meer. De openbare bibliotheek in Boven-Hardinxveld, die haar eigen onderkomen had aan de Rembrandtstraat, heeft haar intrek genomen in een huiskamer op de begane grond van De Lange Wei. Afgelopen dinsdag opende de bieb haar deuren.

 

 De voorziening is veel vaker toegankelijk dan voorheen. ,,Ook als wij er niet zijn", vertelt Nicolien, één van de drie medewerkers. ,,Elke dag van half negen 's morgens tot acht uur 's avonds en op zaterdag van tien tot één. De bieb hoeft niet per se bemand te zijn, zoals aan de Rembrandtstraat." De oude openingstijden blijken nog wel geprogrammeerd in de hoofden van trouwe bezoekers. Op de openingsdag is het van tien tot twaalf, als de medewerkers aanwezig zijn om als vraagbaak te fungeren en te helpen bij het automatische uitleensysteem, een drukke boel, daarna overwegend stil. De in ontspannings- en hobbyboeken snuffelende mevrouw Van Lopik, die is gewend aan de dinsdagmorgen, zegt de aanzienlijk ruimere openingstijden wel gemakkelijk te vinden. Ze spreekt over een toegevoegde waarde voor de bewoners en bezoekers van De Lange Wei. ,,Wat ik me wel afvraag is of iedereen het begrijpt. Als er geen medewerkers zijn weten ze dan wel dat dit een bibliotheekvoorziening is? Omdat het niet allemaal in deze ruimte past, staan er ook boeken en tijdschriften in het atrium. Het is even afwachten hoe dat gaat lopen."

 

'Warm welkom'

 

,,We gaan het ervaren", reageert Laura van Herpen, rayonmanager de Bibliotheek AanZet, op de geuite 'zorgen'.  ,,We voelen in elk geval een warm welkom en veel vertrouwen. In kleinere kernen worden veel van dit soort creatieve samenwerkingen op poten gezet en daar plukt iedereen denk ik de vruchten van. Het past bij de bredere maatschappelijke functie die de bibliotheek heeft gekregen op het gebied van taal en digitalisering. Als je aan die maatschappelijke thema's uiting wilt geven is het natuurlijk alleen maar goed dat je direct met de samenleving in verbinding staat. Dat kan bijvoorbeeld in een theater of school zijn, maar ook, zoals hier, een verzorgingshuis. Er is veel reuring en dat maakt het alleen maar leuk. Laat het maar bruisen, zoals nu tijdens de kerstmarkt." De Lange Wei-bestuurder Agnes Klaren vertelt dat de regionale zorgorganisatie al veel activiteiten onderneemt om dorpsbewoners te betrekken bij wat zich in het woonzorgcomplex afspeelt. . ,,We willen onze buurtfunctie behouden en verstevigen en daar draagt deze nieuwe voorziening zeker aan bij. Vooral de ontmoeting tussen jong en oud - er komen geregeld schoolklassen naar de bibliotheek - spreekt ons aan en maakt dat we het initiatief van harte ondersteunen. Toen de Bibliotheek AanZet dit verzoek aan ons richtte, waren we meteen enthousiast. Mede omdat het de mogelijkheid biedt onze eigen grootletterboeken te integreren en tevens een mooi plekje te geven aan de vrijwilligers van SeniorenWeb die onze cliënten wegwijs maken in de digitale wereld.”

 

'Hutje op de wei'

 

De bibliotheekmedewerkers juichten, zo geeft Van Herpen aan, niet direct. ,,Ze schrokken in eerste instantie een beetje van de omvang, maar dat kwam ook omdat de ruimte nog niet was leeggeruimd. Toen dat wel het geval was en wij onze kasten naar binnen konden rijden, voelde het al groter aan. Al blijft het natuurlijk klein. Máár wel gezellig en knus." Vrijwilliger Dorien zegt blij verrast te zijn door de levendige omgeving en de vaste bezoekers die ze al heeft begroet. ,,Ze weten ons alweer te vinden en dat is leuk om te zien." Mevrouw Versluis hobbelt zoals ze het zelf uitdrukt even naar binnen en gaat dan weer weg. ,,Ik reserveer altijd via de site. Daar pluis ik uit wat ik wil hebben en dan kom ik het ophalen. Gelukkig hoeft ik daarvoor niet naar Beneden-Hardinxveld. Ik ben al lang blij dat de bieb behouden is gebleven. De locatie maakt me eerlijk gezegd niet zoveel uit. Al zou het in een hutje op de wei zijn. Ik moet wel zeggen dat het er leuk uitziet. Kleiner dan we gewend zijn en het oude, vertrouwde ben je kwijt, maar dat geeft niets. We zijn met twee bibliotheken in één dorp rijkelijk bedeeld."

 

De familie Tromp kijkt iets langer rond. Ze speuren onder andere naar kinderboeken. ,,Mijn dochters vinden het allebei leuk om te lezen. We komen dus graag in de bibliotheek en vinden het dan ook fijn dat die er zo dicht bij huis nog steeds is. Ook voor de gemeenschap, het is een mooie voorziening." De locatie kan haar wel bekoren. ,,Ik vind het een zeer goede keuze. Voor de bewoners is het, zo kan ik me voorstellen, erg gezellig. Als de kinderen maar niet te druk zijn." Over haar eigen kroost hoeft ze zich geen 'zorgen' te maken. Die lijken al in gedachten verzonken bij de boeken die ze gaan lezen. Waarom gaat Haas eigenlijk een luchtje scheppen?

 

Begin januari is de officiële, feestelijke opening van het kersverse nieuwe onderkomen van de bibliotheek.