Hieperdepiep, jong en oud viert vrolijke biebopening

Gebak, slingers en ballonnen. Koffie en limonade. Van de officiële opening van de bibliotheek, die in december haar intrek nam in De Lange Wei, werd donderdagmorgen een feestje gemaakt. Voor jong en oud.

 

Het muzikale trio Arnout Langeveld, dat vaker optreedt in het woonzorgcentrum aan de Rembrandthof, zorgde voor een vrolijke noot. Samen met de leerlingen van groep 7 van De Regenboog, die regelmatig boeken komen uitzoeken, werd het Bieblied ten gehore gebracht. 'Hieperdepiep' klonk het ook na de openingshandeling. Eendracht maakt macht. De bewoners mevrouw De Kreij en mevrouw Zijderveld knipten met hulp van de schoolkinderen Noa en Noah en bibliotheekvrijwilliger Annet Groenendijk het rode lint door waarmee de ruimte waar de boeken zijn uitgestald eventjes was afgesloten. De bieb, voorheen gevestigd aan de Rembrandtstraat, is vanaf begin december toegankelijk. ,,Voor alle lagen van de bevolking", sprak De Lange Wei-bestuurder Agnes Klaren. ,,Jong en oud. Lezen verbindt. Je wordt er slimmer door en het brengt samen. Wij willen in verbinding staan met de wijk en vinden het prachtig om jonge mensen naar binnen te halen." Ze stelde de kinderen voor iets leuks te bedenken. ,,Kom gezellig een praatje maken. Of kom een potje sjoelen, dat doen we hier ook met veel plezier."

 

'Geen discussie'

 

,,Samen sterk!", begon wethouder Trudy Baggerman haar toespraak. ,,Hardinxveld-Giessendam is een kleine gemeente met veel mogelijkheden. Vier jaar geleden rees de vraag: Blijft er wel een bibliotheek in ons dorp? Misschien gaat er wel één weg, misschien wel twee. De discussie was snel klaar. Natuurlijk blijft de bieb. Zowel in Beneden- als Boven-Hardinxveld. Dat hebben jullie aangegeven. Onze kinderen moeten kunnen lezen en er veilig kunnen komen. We zijn er met z'n allen supertrots op dat deze voorziening zo dicht bij huis behouden is gebleven en zelfs is verbeterd." De wethouder sprak haar dank uit richting de hulpvaardige woonzorgorganisatie. ,,Altijd staat de gastvrije Lange Wei op om de wijkfunctie die zij uitdraagt gestalte te geven." ,,Het begin van een heel mooi nieuw verhaal", sprak ook Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van de Bibliotheek AanZet, mooie woorden. ,,De bibliotheek is een huis van generaties. Alles komt samen. We kunnen veel van elkaar leren."

 

De multifunctionele ruimte is ook, zo haalde Agnes Klaren aan, het domein van SeniorWeb. Arie van Wingerden en zijn team leerden oudere mensen al langer met de computer omgaan en doen dat sinds kort in een omgeving die rijk is aan kennisoverdracht.