Muzikaal duo Lagendijk-Kiers brengt publiek in vervoering

'Een feest der herkenning.' Zo omschrijft Dorette Lagendijk het nieuwjaarsconcert dat ze zaterdag in De Lange Wei gaf. De ervaren fluitiste, die in Hardinxveld-Giessendam een eigen lespraktijk heeft, bracht in het atrium verschillende klassieke stukken ten gehore van bekende componisten als Bach, Mozart, Strauss en Vivaldi.

 

Dat deed ze samen met de Geldermalsense pianist Tjeerd Kiers. Hun samenwerking is ontstaan na diverse koorconcerten waar ze beiden aan meewerkten. Lagendijk is geen onbekende voor De Lange Wei. Ze gaf al eens eerder een nieuwjaarsconcert in het woonzorgcentrum en verzorgde ook optredens in zowel De Lange Wei als Pedaja in het kader van het Bachfestival dat de Drechtstedengemeenten elk jaar op touw zetten. Ze wist dus bij voorbaat dat het 'heel erg leuk' zou worden. ,,Hoewel er zwaardere stukken tussen zaten, zag je de mensen vrolijk worden. Ze vonden het ook leuk om te horen waar de muziek over gaat. Ik hield bij elk stuk een verhaaltje. Als je de achtergrond weet, luister je anders."

 

Het slotstuk was de beroemde Radetzky Mars. In de negentiende eeuw gecomponeerd door Johann Strauss (ter ere van een Poolse veldmaarschalk na een gewonnen veldslag) en anno nu in Nederland en omliggende landen vooral bekend door de imposante uitvoeringen van André Rieu en zijn orkest. ,,Ook hier gingen de handen op elkaar. Iedereen deinde mee", aldus Lagendijk, die een veelzijdige muzikale loopbaan bewandelt en naast lesgeven (ze leidt onder andere leerlingen op voor het conservatorium) onder meer actief is op het gebied van kamermuziek. ,,Die gemoedelijke, gezellige sfeer ademde dit concert ook uit. Alsof we in één grote huiskamer speelden. Het was een feestje."