SeniorWeb wijst cursisten de kortste digitale weg

,,We weten bijna allemaal hoe je met een telefoon of tablet foto's maakt. Maar hoe je ze vervolgens op de computer krijgt? Geen idee. In mapjes zetten? Gruwelijk moeilijk." Arie van Wingerden somt een aantal netelige digitale kwesties op waarvoor vijftigplussers uit Hardinxveld-Giessendam en omgeving regelmatig zijn hulp of die van mededocenten van het in deze regio actieve leercentrum van SeniorWeb inroepen. Met engelengeduld lossen ze het probleem op en vullen ze de lacune in kennis aan.

 

Van Wingerden is de coördinator. Hij leunt tevreden achterover na een geslaagde tweede Open Dag, die wederom een aantal cursisten heeft opgeleverd. ,,Ditmaal voor fotobewerking, gisteren (maandag, red.) vloeide er uit de workshop over beveiliging een groepje van vier voort." De meeste cursussen zijn één op één. ,,Mensen bellen of mailen ons of komen naar de reguliere inloop (elke donderdagmorgen van 10 tot 12, red.) en laten ons weten en zien dat ze ergens niet uitkomen. Daar gaan we even goed voor zitten en vervolgens merk je dat het goed zou zijn om meer kennis over te dragen. Je kunt via Groningen naar Maastricht rijden, maar het is natuurlijk wel zo prettig om de kortste weg te nemen. Wij zijn als het ware de navigator. Of beter gezegd de rijinstructeur want de volgende keer moet hij of zij het zelf kunnen. Zelf het stuur in handen nemen. Net als bij een echte rijles raken sommigen dan een beetje in paniek. 'Als ik dit knopje aanraak, gaat het dan helemaal fout?' Mensen hebben letterlijk angst voor de computer. Alsof ze zich in de cockpit van een Boeing 747 wanen. Ik kan me daar goed in verplaatsen. 12.000 dubbele foto's op de harde schijf? Wij kijken daar - hoewel dit natuurlijk héél erg veel is - niet van op. Mensen durven bestanden niet te verwijderen. Bang dat de computer crasht terwijl dit juist gebeurt als je niets doet."

 

De Lange Wei

 

,,Het probleem is soms", vervolgt de Hardinxvelder (voorheen werkzaam als ICT'er) zijn bevlogen relaas, ,,dat oudere mensen de hulp inschakelen van bijvoorbeeld hun kinderen. Dat is uiteraard prima, maar dit gaat niet altijd gepaard met een goede uitleg omdat de dochter of zoon daar geen tijd voor heeft. Hun ouders hobbelen daardoor met weinig kennis door waarbij het lang niet altijd zo is dat ze allebei met de computer weten om te gaan. Veel mensen tikken ons op de schouder als hun partner is overleden. Ze weten zich geen raad met de administratie. Wij adviseren ze met alle liefde en helpen ze graag op weg. Zoals alle leercentra van SeniorWeb. Daar zijn er ruim vierhonderd van, verspreid over heel Nederland. Onze afdeling bestaat al vanaf de opening van De Lange Wei. We werden benaderd door de Burgemeester De Boer Stichting. Al die jaren hebben we veel waardering gevoeld."

 

Quiz

 

Tijdens de Open Week, die donderdag wordt afgesloten, kunnen belangstellenden ook quizvragen beantwoorden. ,,Hoe herken je phishing? Weet u het verschil tussen een update en upgrade? Is een Wifi-verbinding altijd veilig? Zelfs mensen die al jaren een computer hebben, weten niet altijd het juiste antwoord. We geven ook digitale tips en trucs. Die zijn voor iedereen nuttig. Hoeveel vlieguren je ook hebt gemaakt achter de PC."