10-08-2022

Opleiding volgen binnen de ouderenzorg? Gelin zette de stap

Vorig jaar werd Gelin de kans geboden om zich verder te scholen binnen De Lange Wei. Na elf jaar werkzaam te zijn in de huishouding bij onze organisatie, maakte ze de stap om weer terug in de schoolbanken te keren. Met een combinatie van werken en leren, ronde Gelin in negen maanden de tweejarige studie: Helpende Zorg en Welzijn, af. Wij spraken haar over deze topprestatie en vroegen haar hoe dit proces tot stand is gekomen.

Gelin komt uit Ecuador. Van daaruit heeft ze veel kennis en kwaliteiten meegekregen zoals haar zorgzaamheid en discipline. Deze eigenschappen nam ze met zich mee toen ze op haar 29e haar man leerde kennen en voor de liefde verhuisde naar Nederland. Dit was een groot verschil met waar ze vandaan kwam. ‘Hier worden vakanties gezien als rustmomenten maar in Ecuador benutte we deze periodes juist om dingen te ondernemen.’ Zo volgde Gelin daar 6 maanden een cursus tot verpleegster. Daarmee was haar basis gelegd om in 2011 in Nederland aan de slag te gaan bij De Lange Wei.

Gelin is een echte mensenmens. Ze heeft geen woorden nodig. Aan haar cliënten ziet ze meteen hoe ze in hun vel zitten. Zelfredzaamheid vindt Gelin erg belangrijk. Ze heeft dan ook veel respect voor hetgeen wat haar cliënten kunnen en springt bij wanneer dat nodig is. Daarnaast is Gelin ook goed bezig met haar eigen vitaliteit. Twee keer per week doet ze een bootcamp en daarnaast gaat ze ook nog hardlopen. ‘Zo behoud ik mijn energie en zin in het leven.’ Die energie en positiviteit is voelbaar voor collega’s en cliënten.

Na 6 maanden werkzaam te zijn in De Lange Wei, maakte Gelin de stap naar de huishoudelijke ondersteuning in de wijk. Hier kon ze echt haar passie kwijt. ‘Ik wil graag voor mensen zorgen en vind het fijn om ze te helpen, dat zit in mijn bloed.’ Vanaf de opening van De Zes Molens begon Gelin haar werkzaamheden uit te voeren vanuit deze locatie. Zo werd ze in 2014 onderdeel van team G. Een fijne plek en een hecht team dichtbij huis, waar haar kinderen ook zo nu en dan even langskomen om een patatje te eten. ‘Als ik op vakantie ga, krijg ik heimwee naar het werk. Mijn collega’s voelen als familie en de cliënten zijn zo dankbaar.’

Des te moeilijker was het voor Gelin om afscheid te nemen van team G en de cliënten om haar opleiding Helpende Zorg en Welzijn te gaan volgen. Maar Gelins streven is om door te groeien in de ouderenzorg, zodat ze nog meer kan betekenen voor de cliënten. Daar gaat ze dan ook vol discipline voor. Zodra haar kinderen op de middelbare school zaten wilde ze starten met een opleiding. Zo begon ze deze dus op 8 september 2021.

Gelin is een doorzetter. Met één dag leren op school en de overige uren in de praktijk waren haar dagen druk bezet. Maar door het aanhouden van een vast schema waarbij ze vanuit school, meteen haar huiswerk maakte en waar mogelijk vooruit werkte, was het vol te houden. Haar discipline en passie voor leren, komen hierin sterk naar voren. ‘Al mijn opdrachten schreef ik volledig met de hand uit, om de taal nog beter te leren kennen,’ vertelt ze vol enthousiasme. ‘Ik leer iedere dag, daar word ik blij van.’ Dit enthousiasme deelde ze ook weer met haar team. De dagen na school besprak Gelin samen met haar collega’s wat ze had geleerd. Zij leerden daar ook weer van. ‘De hersenen zijn de computer van het lichaam en die moet je scherp houden.’ Op het werk kreeg ze de ruimte om te experimenteren en te innoveren. Zo bedacht ze spelletjes en handige oplossingen om haar cliënten nog beter van dienst te zijn.

Het examen werd afgenomen in De Zes Molens waar ze praktijkopdrachten moest uitvoeren met haar eigen cliënten, onder toeziend oog van een examinator. Maar zenuwachtig hiervoor was Gelin niet. Als ik vraag hoe dat kan antwoord ze: ‘Ik ben gewoon Gelin. Ik doe mijn werk met hart en ziel. Ik weet dat het goed gaat.’. En met die zelfverzekerdheid behaalde Gelin haar opleiding met vlag en wimpel en mocht ze vorige maand haar diploma in ontvangst nemen.

Als we Gelin vragen wat haar vervolg is nu ze haar diploma op zak heeft, antwoordt ze vol enthousiasme: ‘Verder leren!’ Ze wilt zich graag verder verdiepen in wondzorg nadat ze hier een klein beetje van mee had gekregen tijdens haar studie.

Gelin is ontzettend dankbaar dat ze de kans heeft gekregen van De Lange Wei om haar opleiding te volgen. Aan de mensen die nog twijfelen om zich verder te laten scholen binnen de organisatie wilt ze het volgende meegeven: ‘Gewoon doen! Het proberen alleen al is zo waardevol. Geloof in jezelf en twijfel niet. Lukt het niet? Dan word je er alleen maar sterker van.’

Heeft u vragen over onze zorg?