Welke hulp kan ik thuis krijgen van de gemeente vanuit de Wmo?
U kunt hulp krijgen die op uw situatie is afgestemd, zoals aanpassingen in uw woning. Dit is een maatwerkvoorziening. Er zijn ook algemene voorzieningen, zoals een boodschappendienst.
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Officieel heet deze wet Wmo 2015. Deze hulp is nodig omdat het alleen of met hulp van de omgeving niet (meer helemaal) lukt. U kunt deze ondersteuning aanvragen via uw gemeente.
U kunt hulp krijgen die op uw situatie is afgestemd, zoals aanpassingen in uw woning. Dit is een maatwerkvoorziening. Er zijn ook algemene voorzieningen, zoals een boodschappendienst.
Bent u onvoldoende zelfredzaam of kunt u niet goed meedoen in de maatschappij? En kan uw netwerk ook niet bijdragen? Dan is de gemeente verplicht ondersteuning te bieden. Dit staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
In de wet staat niet wat voor soort voorziening dit moet zijn. Dat kan een maatwerkvoorziening of een algemene voorziening zijn. In een onderzoek (meestal een gesprek) stelt de gemeente met u vast wat u nodig heeft. Voor sommige voorzieningen geldt een eigen bijdrage.
Een maatwerkvoorziening is geen medische hulp. Voorbeelden van maatwerkvoorzieningen zijn:
Soms bent u geholpen met een zogenaamde ‘algemene voorziening’. Een algemene voorziening is vrij toegankelijk, zonder voorafgaand onderzoek naar uw persoonlijke omstandigheden. Voorbeelden van algemene voorzieningen zijn:
De gemeente mag een bijdrage vragen voor het gebruik van deze algemene voorziening.
Welke hulp biedt De Lange Wei vanuit de Wmo?
Voor het aanvragen van hulp vanuit de Wmo kunt u terecht bij het Wmo-loket van uw gemeente. Uw gemeente stelt vast of u recht heeft op hulp vanuit uw gemeente. Kijk voor de contactgegevens op de website van uw gemeente:
Houdt rekening met een eigen bijdrage. De eigen bijdrage van de WMO wordt jaarlijks gepubliceerd op: CAK.