Jacoline Collee liep tegen dit probleem aan in haar werk als WMO-consulente en besloot iets te doen. Ze maakt als zogenaamde 'cleanfluencer' af en toe gratis schoon bij mensen die dat zelf even niet meer kunnen en geen recht hebben op hulp daarbij. Sommige klussen filmt ze en deelt ze via haar sociale media. "Het is fijn dat ik een kleine rol kan spelen in het helpen van mensen. Het is een frisse start voor hen."
Jessica krijgt vandaag voor het eerst hulp van Jacoline. De alleenstaande moeder kwam door allerlei redenen in een lastige situatie terecht. Scheiding, geldproblemen, lichamelijke klachten. Het stapelde op en zo ook de rommel in haar huis. Op sociale media zag ze Jacoline en haar initiatief voorbijkomen.
Geen recht op thuiszorg
"Ik dacht: ik ga het gewoon proberen, ik stuur haar een berichtje", zegt Jessica tegen Hart van Nederland. "Het zit me vaak tegen. Ik heb geen recht op thuiszorg, maar daar kom ik niet voor in aanmerking en een schoonmaakster kan ik niet betalen. Ik zit er regelmatig doorheen en het lukt me niet mijn huis op orde te krijgen. Ik kon geen moed verzamelen." Zo staat haar hele aanrecht vol en is de badkamer een rommel. "Als het gedaan is, weer schoon en opgeruimd, dan maak ik misschien makkelijker de stap om het bij te houden."
Die ervaring heeft Jacoline ook. Ze gaat één of twee keer langs bij mensen. "Ik spendeer maximaal drie uurtjes aan het schoonmaken. Ik doe dat ook uit zelfbescherming. Bij sommige woningen kan je wel drie weken schoonmaken. Mijn uitgangspunt is niet oordelen."
Donaties via sociale media
Ze krijgt af en toe een donatie en verdient wat met haar sociale media kanalen, daarvan betaalt ze de benzine. Het mes snijdt zo aan twee kanten. "De hulp kan een boost voor de bewoner zijn om verder te gaan schoonmaken. De stap om hulp te vragen is heel groot. Maar achteraf komt er dan emotie bij hen vrij en sturen ze een dankbaar bericht. Ze hebben weer hoop. Dat geeft me veel voldoening."